Eerlijk (over) Bamboe


Bamboe is een fantastisch natuurproduct!

     
Bamboe valt onder de familie van de grassen, verhout heel snel en is oersterk
Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten. Bamboe aanplant heeft geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig om te groeien. Daarbij is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld; ieder jaar worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien. Daardoor is na kap heraanplant vaak niet nodig. Bamboe is geheel afbreekbaar. Het absorbeert bijna 5 maal de hoeveelheid broeikasgassen (met name CO2) en produceert in vergelijking met een gelijkwaardige hoeveelheid bomen 35% meer zuurstof.


   
Bamboe in kleding is een natuurlijke vochtregulator. Lichaamsvocht wordt in contact met het bamboeweefsel opgenomen en verdampt daarna direct. Daarom houdt een bamboe T-shirt de huid droog in vochtig weer. De kleding is gemaakt van bamboe viscose. Bamboeviscose is een textielsoort die kritisch wordt gevolgd, en dat is goed. Voor bamboeviscose zijn bamboedeeltjes door middel van een chemisch proces (viscoseproces) omgezet tot een bruikbare textielvezel.  Tegenwoordig worden er in de producerende landen steeds vaker procede`s gebruikt, waarbij de chemische middelen die in het proces worden ingezet, worden hergebruikt. Als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboeviscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van katoen, dan levert bamboeviscose netto  minder schade op aan het milieu. Heel mooi dus, vinden wij, maar het mag nog wel wat groener.   

Voor de toekomst zijn de ontwikkelngen veelbelovend. Het viscose proces wordt inmiddels ingehaald door een Lyocell proces, waarbij de chemische middelen zijn vervangen door biologisch afbreekbare producten.  Traditioneel wordt hiervoor als grondstof Eucalyptushout gebruikt, maar inmddels wordt er ook druk geexperimenteerd met bamboe. Het is dus een kwestie van tijd voordat bamboe echt de 'groenste' stof wordt, zowel in groeiproces als in productieproces.                


def.jpg  
Bamboe is op velerlei manieren te gebruiken en kent zo vanuit verschillende invalshoeken onuitputtelijke mogelijkheden. De pulp die overblijft na het verwerken van de bamboeplant is geen afval maar wordt tegenwoordig gebruikt als grondstof voor  producten die zelfs kunststof kunnen vervangen. Neem bijvoorbeeld het bamboe servies, gemaakt van bamboepulp en  maislijm en een klein gedeelte melaminehars;  het is grotendeels biologisch afbreekbaar.
De toepassingen van bamboe 'hout' zijn eindeloos. Bamboe wordt geschild of gepresst en vervolgens verlijmd. Zo ontstaan uiteindelijk bamboe houten platen, waar alle mogelijke houtbewerkingen op mogelijk zijn. Van vloeren tot keukenbladen, van snijplanken tot horloges. Pak daarbij de mogelijkheden in textiel, en het wordt duidelijk dat bamboe hard op weg is de grondstof van de 21e eeuw  te worden.


   
Gelukkig lijden de reuzenpanda’s niet onder de bamboekap.
Zij eten vooral de kleine bamboesoorten met laaghangende bladeren. Voor de producten van Bamboe materialen wordt vooral gebruik gemaakt van de reuzenbamboesoort Moso en deze is niet geschikt als voedsel voor de reuzenpanda.  


Kortom .. bamboe is een prachtig product dat in al zijn toepassingen steeds vaker door grote massa ontdekt wordt. Het past in al zijn veelzijdigheid uitstekend in een duurzame en groene lifestyle.

Cayboo heeft een passie voor bamboe en deelt deze graag met iedereen die gewoon in het leven van alledag wil bijdragen aan een betere wereld. Bij duurzaam leven denken we al snel aan zonnepanelen en electrische auto's. Maar in het leven van alledag kan iedereen een steentje bijdragen aan een meer duurzaam leven waar we met z'n allen uiteindelijk beter van worden. Duurzaam leven is een kwestie van kiezen voor meer duurzame producten, of je dat nu doet in je voeding, je auto, je kleding of de kommetjes in je keukenkastje. Bamboe heeft heel wat te bieden in de duurzame keuzes van alledag.

BAMBOE een bijzonder goed en mooi alternatief.

 

 

 

 


  

 

© 2011 - 2018 Cayboo, DE webwinkel voor bamboe textiel, design en (t)huis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel