Eerlijk (over) Bamboe


Bamboe is een fantastisch natuurproduct!

     
Bamboe valt onder de familie van de grassen, verhout heel snel en is oersterk
Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten. Bamboe aanplant heeft geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig om te groeien. Daarbij is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld; ieder jaar worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien. Daardoor is na kap heraanplant vaak niet nodig. Bamboe is geheel afbreekbaar. Het absorbeert bijna 5 maal de hoeveelheid broeikasgassen (met name CO2) en produceert in vergelijking met een gelijkwaardige hoeveelheid bomen 35% meer zuurstof.


   
Bamboe in kleding is een natuurlijke vochtregulator. Lichaamsvocht wordt in contact met het bamboeweefsel opgenomen en verdampt daarna direct. Daarom houdt een bamboe T-shirt de huid droog in vochtig weer. De kleding is gemaakt van bamboe viscose. Bamboeviscose is soms een omstreden textielsoort.Voor bamboeviscose zijn bamboedeeltjes door middel van een chemisch proces omgezet tot een bruikbare textielvezel. Daarom worden er in de producerende landen steeds vaker procede`s gebruikt, waarbij eenmalig chemische middelen in het proces worden ingezet, die dan telkens worden hergebruikt. Als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboeviscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van katoen, dan levert bamboeviscose netto veel minder schade op aan het milieu. Heel mooi dus, vinden wij.                   


def.jpg  
Bamboe is op velerlei manieren te gebruiken en kent zo vanuit verschillende invalshoeken onuitputtelijke mogelijkheden. De pulp die overblijft na het verwerken van de bamboeplant is geen afval maar wordt tegenwoordig gebruikt als grondstof voor Cradle to Cradle producten die zelfs kunststof kunnen vervangen. Kijk eens naar ons bamboe Servies…. Gemaakt van pulp en 100% biologisch afbreekbaar.
Bamboe producten zijn er in verschillende vormen. Naast vezel/pulp vorm zoals in onze serviezen en in viscosevorm ook in de verlijmde/gepreste vorm. Door de extra processtappen (frezen, lamineren, lijmgebruik etc.) is de milieu-impact uiteraard groter dan wanneer alleen de super milieuvriendelijke grondstof, namelijk de bamboestam, gebruikt zou worden. 


   
Gelukkig lijden de reuzenpanda’s niet onder de bamboekap.
Zij eten vooral de kleine bamboesoorten met laaghangende bladeren.Voor de producten van Bamboe materialen wordt vooral gebruik gemaakt van de reuzenbamboesoort Moso en deze is niet geschikt als voedsel voor de reuzenpanda.  


Kortom .. bamboe is een prachtig product dat in al zijn toepassingen nog door de grote massa ontdekt moet worden. Het past in al zijn veelzijdigheid uitstekend in een duurzame en groene lifestyle.

Cayboo heeft een passie voor bamboe en deelt deze graag met iedereen die gewoon in het leven van alledag wil bijdragen aan een betere wereld. Duurzaam leven is een kwestie van kiezen voor meer duurzame producten.

BAMBOE een bijzonder goed en mooi alternatief.

 

 

 

 


  

 

© 2011 - 2017 Cayboo, DE webwinkel voor bamboe textiel, design en (t)huis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel